Incontinentie
Een vreselijk taboe om in het openbaar te bespreken is incontinentie. Maar het kan wel degelijk een gevolg van hersenletsel zijn. Daarom bespreken wij het dan ook hier in Luister naar NAH.
Door hersenletsel kunnen zenuwbanen van de hersenen beschadigd zijn, waardoor er verminderde controle over de blaas en darmen kan ontstaan of waardoor de controle geheel verdwijnt.
Het kan incontinentie veroorzaken en/ of problemen met het plassen en stoelgang geven. Het beheersen van de blaas is een belangrijke manier om blaasontstekingen te voorkomen. Voor nu bespreken we alleen de urine incontinentie.
De klachten kunnen worden opgedeeld in:
- plotselinge drang om te moeten plassen (urgency)
- de plas niet kunnen ophouden (urge-incontinentie /aandrangs-incontinentie)
- vaak moeten plassen per dag
- nachtelijk plassen (nycturie)
- de blaas niet kunnen legen
- blaaskrampen waarbij spontaan urine wegloopt
- urineweginfectie / blaasontsteking
Deze klachten kunnen schaamte veroorzaken, stress geven, een afname van het sociale leven brengen en zelfs tot een depressie leiden.
De hersenen hebben een complexe taak tijdens het vullen van urine in de blaas, gedeeltelijk tijdens het lozen van urine, maar ook de overgang van de ene functie naar de andere.
Bekkenbodemtraining kan een mogelijkheid zijn bij sommige incontinentieklachten bij mensen die cognitief in staat zijn een training te volgen. Mensen leren dan:
- opnieuw hoe de spieren rondom de blaas voelen
- de blaas spieren opnieuw leren aanspannen en ontspannen
- het langzaam opbouwen van het ophouden van de plas
- eerder ervaren situaties met ongelukjes “doordenken”.
Enige controle over de blaas kan worden verkregen; dit vereist echter meestal de multidisciplinaire aanpak van een revalidatieteam of een gespecialiseerd bekkenbodem (fysio-)therapeut.
Incontinentie kan problemen veroorzaken met de huid als de huid te vaak wordt blootgesteld aan urine. De kans op een urineweginfecties is groot als iemand problemen heeft met het plassen of als diegene de blaas niet volledig kan legen. Als het hersenletsel, bijvoorbeeld een beroerte , een gevolg is van suikerziekte dan is de kans op urineweginfecties nog groter.
Als iemand de aandrang om de blaas te legen niet kan voelen, zijn er andere mogelijkheden:
- een blaaskatheter geven (verblijfskatheter)
- op gezette tijden een katheter inbrengen en verwijderen, zodat de blaas regelmatig geleegd wordt
- plasmomenten plannen
- gebruik van een externe condoomkatheter voor mannen
- in uiterste noodzaak incontinentie materiaal gebruiken.
Een kans op een urineweginfectie is groot, juist ook met het gebruik van katheters.
Maak jouw eigen website met JouwWeb