CBR compleetverhaal met ervaringsdeskundigen
Hersenletsel en autorijden
Op onze Facebookpagina’s komen we zeer regelmatig vragen tegen omtrent het autorijden na hersenletsel. Daarom heb ik er een bericht van gemaakt voor deze uitzending.
Hoe je het ook draait of keert, hersenletsel leidt vaak tijdelijk of langere tijd tot verminderde rijvaardigheid. Door gedeeltelijke verlamming kun je niet in staat zijn je auto te besturen. Daarnaast kan je reactievermogen vertraagd zijn of je kunt zich niet meer zo goed concentreren. Afstanden inschatten kan moeilijk zijn. Tevens kan het voorkomen dat je minder scherp ziet – of dat je wat links of rechts van je gebeurt, niet goed waarneemt.
Na het krijgen van een CVA of beroerte mag je daarom tijdelijk niet autorijden. Voor andere vormen van hersenletsel is die wettelijke beperking er (nog) niet. Er zijn 3 vormen van tijdelijke rijontzegging:
- Als u een TIA/CVA hebt gehad zonder restverschijnselen die van invloed zijn op de rijgeschiktheid, mag u 2 weken niet autorijden. Na deze 2 weken mag u, na positief advies van uw behandelend specialist, weer autorijden.
- Als u een CVA hebt gehad met restverschijnselen die van invloed zijn op de rijgeschiktheid, mag u 3 maanden niet autorijden.
- Als een CVA hebt gehad met bloedvatmisvormingen, dan mag u 6 maanden niet autorijden.
Meldingsplicht bij CBR en uw autoverzekeraar
Let op: ook als er geen wettelijke beperking geldt moet je er bij het CBR (centraal Bureau voor de afgifte van Rijvaardigheidsbewijzen) en je autoverzekering melding van maken dat je bent getroffen door hersenletsel. Als je dat niet doet bent u niet langer verzekerd (ook niet als u uw verzekeringspremie blijft doorbetalen). Het is van belang dat je zelf melding maakt, de huisarts of specialist mag dat in principe niet doen, en ook je huisgenoot of partner is daartoe niet bevoegd. Zelfs al je denkt dat je nog goed in staat bent auto te rijden, moet u deze meldingen dus altijd doen.
Twijfel je aan je rijgeschiktheid?
Als je eraan twijfelt of je de weg nog op kunt als automobilist kun je je, alvorens de gezondheidsverklaring in te vullen, laten testen. Maar ook je behandelaar kan je hierin al adviseren. Indien je in aanleg geschikt bent om weer te gaan rijden, kun je een training op maat volgen of eventueel wat rijlessen nemen.
Op de pagina van CBR kun je bekijken welke gezondheidsvragen gesteld worden in de verplichte gezondheidsverklaring.
Aan het aanvragen van de gezondheidsverklaring zitten kosten verbonden die je direct moet voldoen. Alles kan in principe online geregeld worden bij CBR.
Na het downloaden van de gezondheidsverklaring moet deze ook door je behandelaar ingevuld worden waarna het geheel teruggestuurd kan worden naar het CBR.
Als je geluk hebt, krijg je een brief van CBR dat je geschikt bevonden bent om auto te rijden. Deze brief moet je bewaren bij je autopapieren en steeds erbij hebben.
Als je minder geluk hebt, vraagt het CBR nog om aanvullende onderzoeken bij een specialist (bv oogarts of cardioloog) De kosten voor deze onderzoeken moet je zelf betalen.
Nadat CBR deze uitslagen binnen heeft, kan het zijn dat ze tevreden zijn en je krijgt je langverwachte toestemming maar het zou ook nog zomaar kunnen dat ze je oproepen voor een rijtest. Het meest vreselijke waar iedereen tegen op ziet. Voor de verandering zitten hier eens géén kosten aan verbonden.
Dit laatste deel kan ik jullie uit eigen ervaring uitleggen om alle vrees hiervoor uit de weg te ruimen.
Na het hele traject doorlopen te hebben, ja, inclusief onderzoeken bij de specialisten, kreeg ik de oproep voor de rijtest. Op één of andere manier denken we kennelijk steeds dat het om een soort rij examen gaat. Maar die vrees kan ik gelijk de wereld uit helpen. Dat is het absoluut niet !!
Je mag met je eigen auto de rijtest doen. Het ging eigenlijk allemaal heel gemoedelijk… Bij binnenkomst werd er even een babbeltje gemaakt (even kennis maken) waar ik uitgelegd kreeg wat de bedoeling was. Er werd verteld dat het geen examen is, dat je zelfs fouten mag maken en dat het er om gaat om te zien hoe je met die fouten omgaat.
Nadat jullie gestart zijn met rijden, geeft (in mijn geval was het een man) de man je instructies. Bij mij waren het steeds dubbele instructies.. bv bij het kruispunt sla je rechtsaf en daarna ga je links. Aanvankelijk was dat het enige wat gesproken werd, na een minuut of 5 begon hij me vragen te stellen tussendoor… niet schrikken, geen verkeersregels hoor. Gewoon persoonlijke vragen. Wat had ik gehad? Hoe gingen mijn therapieën? Heb ik kinderen? Welke leeftijd? En tussendoor slaan we dat weggetje links in en rijden we tot aan de stoplichten waar we rechtsaf gaan.
Allemaal duidelijk om te testen hoe je eigen rijvaardigheid is met het voeren van een gesprek tussendoor.
Uiteindelijk hoor je gelijk of je de bevoegdheid om te rijden weer krijgt of niet.
In mijn geval kreeg ik de rijbevoegdheid weer maar wel maar voor 5 jaar, ze wilden eerst zien hoe stabiel ik zou blijven. Helaas mag ik nu na mijn CVA anderhalf geleden nog steeds niet rijden. En eerlijk is eerlijk, ik voel me er ook niet goed genoeg voor. En dan moet je eerlijk je conclusies eruit trekken.
Let op!! Deze regels waren van toepassing juni 2021 ! Op later tijdstip of bij twijfel de website van CBR raadplegen http://www.cbr.nl
Maak jouw eigen website met JouwWeb